Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


busók/busójárás

Ez itt a busók/busójárás oldala!

A busók különféle járműveket kreálnak, amelyeket általában kukorica szárral és különféle róka és kecske koponyákkal díszítenek. De van még valami, amelyet általában magyarul olvashat a kedves látogató. Ezek általában a busók aktuális lelki állapotát jellemzik, és általában komoly politikai mondanivalót is hordoznak:

mohacs_sok-20a-20horgasz-1-.jpg      mohacs_busulo-1-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

mohacs_izirajder-1-.jpg

 

 

 

Aki busókról és boszikról és egyebekről akar jó fotót készíteni, az ne várjon a Fő térig, mert ott már semmit se fog látni a hatamas tömegtől. Előre kell menni, ügyesen elfoglalni olyan pozíciókat, ahol más nem fog eléd állni, és jól beállított géppel készíteni a fotókat. Már ha olyan szerencséd van, hogy nem császkálnak vendégek a busók között az úton.

mohacs_buso-1-.jpg

 

 

 

A busók között csinos bibircsókos orrú boszik is feltűnnek, vannak, akiket egész busó csapatok kísérnek:

 

Boszi és csapata   A busók szabványos kellékei a kolompok és kereplők, a bosziké az esernyő, a seprű és a mobiltelefon :) :

 

Telefonáló boszi Vannak olyan busók, akik az ágyú csöve elé állva hősiesen kockáztatják férfiasságukat is:

                                                                                                                                                        

Nehogy tökön lőj!

Aki volt már Mohácson a Busójáráson, amelyet a vendégek számára vasárnap tartanak, és általában 13:00-kor indul a sokác révtől, az tudja, hová menjen és parkoljon, ha időben oda akar érni a kezdetekhez.

Ekor a busók elméletileg még mind a szigeten vannak a Duna túloldalán, és akkor kezdenek átkelni a Dunán, amikor eldördül az ágyú a város oldalán.

Busók a túlparton

A busójárás tulajdonképpen télvégi ünnep, egyúttal korai tavaszköszöntő is, ilyenkor különféle többnyire illetlen termékenység varázsló praktikákat szoktak elkövetni a busók a társadalom nőnemű tagjai ellen. Ijesztgetik a hölgyeket, magukhoz ölelgetik és valamiféle szerszámmal illetik ott, ahol régebben meghúzkodták a kenderüket. Olyan is van, aki potens hím bábukkal vonul fel.

A természet férfias ábrázolása

Az ágyúszó után a busók és egyéb furcsa lények csónakban jönnek át a Dunán:

Busók a csónakban

Természetesen nem az összes busó jön át a Dunán, hanem csak néhány csónaknyi, és a révnél várják már őket a többiek, és az ünnepi felvonulás többi meghívott résztvevői, a különféle népviseletekbe öltözött csoportok. Már a Duna túloldalán is rituális tüzet gyújtanak, amelyeken állítólag elégetik a tavalyi karácsonyfákat, és azokkal együtt elégetik a tavalyi rossz szellemeket is, hogy tiszta lappal kezdhessék az évet. Négy tüzet gyújtanak a felvonulás folyamán, kettőt a Duna két oldalán, egyet a Kóló téren és egyet a Városháza előtt a Fő téren.

A rév innenső oldalán

Van egy elkerített rész, ahová elvileg csak a felvonulók mehetnek be, és ugye a sajtó is, riporterek, videósok és fotósok hada teszi lehetetlenné, hogy jó képeket készíthessenek az amatőr fotósok.

Hopp 1 mikrofon

Időközben kiderült, hogy a busójárást Világörökségnek is jelölték, jött is erre messze földről is videós (itt fura módon nem a felvonulókat videózta, hanem valakiket, akik a házakból néztek ki az ablakon).

A TV5-től, vagy csak a táskája ?

 

 

 

 
 

Mohács télűző-tavaszköszöntő népszokását az UNESCO, vagyis az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 2009 őszén felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Az UNESCO kezdeményezésére 2003-ban jött létre az a nemzetközi egyezmény, amely egységes szellemű útmutatóként és jogi keretként szolgál a világ számára a szellemi kulturális örökség védelméhez. Az egyezményhez Magyarország 2006-ban csatlakozott.

 

 

 

 

Információ:

Polgármesteri Hivatal-Tourinform iroda

7700 Mohács,Széchenyi tér 1.

Telefon:505-515,505-504

Honlap:www.mohacsibusojaras.hu

,, Maskarások,bolondok,

rázzátok a kolompot!"

 

 

 

 

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába.


A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival.
Mohácson a eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A mondának – mely szerint a -szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról – aligha van történeti alapja. A város 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, s a sokácság nagy arányú betelepítése csak mintegy tíz évvel ezután kezdődött meg. Minden bizonnyal a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal a szokást, mely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját. A népszokás megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első adatok.
A öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra, női bütykös harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplőt vagy a soktollú, fából összeállított buzogányt tartották. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.
Az így beöltözött busókat kísérik a jankelék, akiknek az a szerepe, hogy távol tartsák az utca népét, főleg a gyerekeket a busóktól. Hamuval, liszttel, ma már csak ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjukkal püfölik a csúfolódó gyerekhadat. A lefátyolozott arcú nőket és a lakodalmas viseletbe öltözött férfiakat, továbbá a karneváli jelmezű alakokat maskarának nevezik Mohácson.
Régen a tülkölő, kereplő, kolompot rázó és „bao-bao!”-t ordítozó busó csoportok tulajdonképpeni célja az volt, hogy házról-házra járva kifejezze jókívánságait, elvégezze varázslatait és részesüljön azokban az étel-ital adományokban, amiket sehol sem tagadtak meg tőlük.
Mára az idegenforgalom medrébe terelt népszokás sokat veszített az eredeti hagyományokból, de szempontjából sokat nyert. A mai busójárás a régi népszokás központjában, a Kóló téren kezdődik. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős, és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busó ágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.
Busójárás 2010, Mohács.
2010. február 10-16.
via Mohács

 

          Busójárás 2011
                                        Március 3-8.

         

                 


Program
2011.03.01.


Kedves látogatóink! A 2011-es busójárás programja letölthető itt, vagy a 'Programok' menüpontban.Nézze élőben Ön is a Busójárást!                                           2011.03.04.

Link: http://www.webcamtravel.eu/webcam/151

„Egy nap a busók földjén” – Fotópályázat
2011.03.02.

A Mohácsi Városszépítő és Városvédő Egyesület a Busójárás alkalmából pályázatot hirdet.

Busójárás? Kutya világ…
2011.03.02.

Évek óta visszatérő probléma, hogy a Busójárás zaját – elsősorban a több alkalommal is hallható ágyúdörgéseket – elég nehezen viselik az állatok.

Ügyeljünk jobban értékeinkre!
2011.03.02.

A nagyobb rendezvények idején megszaporodnak a vagyon elleni bűncselekmények.

Baj nélkül, gond nélkül a tömegben
2011.03.02.

Annak érdekében, hogy a Busójárás az első pillanattól az utolsóig valódi élmény legyen mindenki számára, amit semmilyen kellemetlenség sem árnyékol be, a szervezők az alábbiakat ajánlják a vendégek figyelmébe.

Forgalmi változások, közlekedési tudnivalók
2011.03.02.

A hat nap során a forgalmi változások sokaságára is kell felkészülnünk: mielőtt útnak indulunk, érdemes lesz alaposabban tájékozódni arról, hogy merre felé számíthatunk útlezárásokra.

1959-es film a Busójárásról!
2011.02.28.

A Raffai Anna által rendezett, időközben digitalizált filmet 18.00 órától láthatjuk.

 

Egyéb, részben belépőjeggyel látogatható programok a BUSÓJÁRÁSON
2011.02.28.

Jegyek korlátozott számban kaphatók a Tourinform irodában

„Busókavalkád” Villányban
2011.02.22.

A fenti címmel Teppert Ferenc fotográfus képeiből nyílt kiállítás február 17-én Villányban, a Helytörténeti Múzeumban.

Elkészült a programfüzet
2011.02.07.

A Busójárás műsorfüzete alaposan átszabva kerül hamarosan utcára.

Busófotók országos kiállításon
2011.02.07.

Az utóbbi idők egyik legsikeresebb mohácsi maszkfaragója, Élő József újabban szívesen és eredményesen rándul át más műfajok területére is.

Busóktól lesz hangos Đakovo
2011.02.07.

2009 után idén ismét meghívták maszkosainkat Đakovoba.       

„Nincs” Dorottya Napok busók nélkül…
2011.02.04.

Folytatódik a „busóexport”, ezúttal Kaposváron teszi tiszteletét a Botos, a Tülkös és a Kolompos csoportból verbuvált nagyjából harminc maszkos.

Szakmai elismerések a maszkfaragóknak
2011.02.04.

A Városháza idén másodszor biztosított lehetőséget a busómaszk-faragóknak és más, helyi népművészeti alkotóknak, hogy zsűriztessék munkáikat a Hagyományok Háza által.

 

Élő József újra remekelt
2011.01.27.

Másodszor is elnyerte a Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben alapított „Magyar Kézműves Remek” kitüntető címet Élő József maszkfaragó.


Már készülnek a busójárási bögrék
2011.01.25.

Négyezer, busófejekkel „ékes” bögrét készít el farsangig a Pándy Kálmán Otthon azon néhány lakója, akik munkaviszonyban állnak az „Összefogás” Rehabilitációs Nonprofit Közhasznú Kft.-vel.


Tánctanulási alkalmak a maszkosoknak
2011.01.25.

Január 28-án, február 11-én és 25-én a Duna Irodaházban (Szabadság utca 4-6.), 19.00 órától. A tanulás egészen az alapoktól indul, nem „lóhalálában”, a résztvevők tempójához igazodva.


Busók viszik a farsang hírét...
2011.01.25.

Február 3-án a fővárosi Műcsarnokban közös sajtótájékoztatón mutatkozik be a Miskolci Kocsonyafesztivál és a Mohácsi Busójárás.

Az MNB emlékpénzén a busójárás
2011.01.25.

A Magyar Nemzeti Bank 2011-ben a mohácsi busójárás hagyománya előtt tisztelegve új emlékérmét bocsát ki.


Arany Oklevél maszkfaragónknak
2011.01.14.

Újabb mohácsi maszkfaragó ért el szép sikert a közelmúltban. Az Élő Népművészet XV. Országos Népművészeti Kiállítás zsűrije Hafner Miklós busóálarc-faragónak kiemelkedő színvonalú munkájáért Arany Oklevelet adományozott.


Maszkfaragónk minőségdíja
2011.01.10.

Városunk egyik maszkfaragója,Rosta Endre ott volt az elismerést kiérdemlők között.Turisztikai Kártya
2011.01.10.

Kedvezményes belépőjegyek használatára nyílik lehetősége annak, aki a Mohács Turisztikai Kártyát megvásárolja!
Részletek a 'Turisztikai Kártya' menüpontban.

Szellemi Kulturális Örökség része
2009.10.04.

Az UNESCO a mohácsi busójárást 2009. szeptember 30-án Abu Dhabiban, az Egyesült ArabEmirátusok fővárosában felvette Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

   
   

 

Busók jönnek, busók mennek…

 

 

 

buso mohacs

 

 

 

Nagy siker a fõvárosban.

Február 4-én Budapesten a Polgárok Házában mutatkozott be Mohács. A busójárási ízelítõt a Mohácsi Sokacok Olvasóköre mutatta be (képünkön, fotó: Bárdos Gábor). Bizonyságul arra, hogy  városunk sokféle nép és sokféle kultúra „hazája”, a Mohácsi Polgárok Olvasóköre dalárdája és citerazenekara is színpadra lépett.

A Polgárok Háza kétszázötven fõ befogadására alkalmas elõadóterme zsúfolásig megtelt ezen az estén. A program elsõ felvonása a Kanizsai Dorottya Múzeum fotókiállítása volt, amelyet Hemrich Károly képeibõl állított össze Ferkov Jakab, a múzeum igazgatója. A megnyitót követõen léptek színre busóink, akik hamar jókedvre derítették az idelátogatókat, táncaikkal is elkápráztatva õket. Éppen úgy, mint a citerazenekar és a dalárda, akik bordalaikkal fokozták a hangulatot.

Ferkov Jakab pedig a narrátor szerepét betöltve mutatta be városunkat és a hagyományainkat, nagyrendezvényeinket.

 

 

 

Franciaországi farsangzáró

A farsang lezárásaként március 10-14. között Mullhouse-ba utaznak a mohácsi maszkosok.

A franciaországi városka farsangi karneváljára Európa több országából közel négyezren(!) érkeznek jelmezesek, alakoskodók. Busóink kiemelt figyelmet kapnak az öt nap során, tekintettel arra, hogy népszokásunk 2009-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listájára. A több csoportból verbuválódó busókat természetesen kiváló zenészeink is elkísérik: a messzi távolba a Poklade zenekar tart a népes delegációval.

 

 

 

Mától pislog a miskolci béka…

Lapunk megjelenése idején (február 18.) már hamisítatlan farsangi hangulat keríti hatalmába Miskolcot: az ottani fesztiváli történésekre ettõl az évtõl megkülönböztetett figyelmet fordítunk mi, mohácsiak is, hiszen tavaly õsztõl külön kulturális együttmûködés keretében kölcsönösen népszerûsíti egymás nagyrendezvényét a borsodi megyeszékhely és városunk. Mint ismert, partnereink a Kocsonyafesztivál életre hívásával és idén immár tizenegyedik megrendezésével öregbítik tovább hírnevüket.

A gasztronómia és a kultúra e „szimbiózisából” február 18-20. között, változatos helyszíneken több mint 80 program születik: a három nap alatt sok-sok koncert, kiállítás, táncos- és környezetvédelmi rendezvény várja a közönséget és külön események hívogatják a gyerekeket, családokat.

Ami a kocsonyát illeti, a fesztivál idején körülbelül harmincféle változatban kóstolhatjuk meg e téli csemegét. Mellé bátran töltsünk magunknak a „Korty” névre keresztelt fesztiváli sörbõl: a kereskedelmi forgalomba nem kerülõ, kizárólag ilyenkor és csak Miskolcon kapható nedût néhány csepp tokaji aszúkivonat(!) teszi igazán különlegessé. Az igen ízletes italt a fõzéséhez használt bükki karsztvíz és egy különleges komlóféle emeli a hétköznapok sörei fölé (olyanynyira, hogy nemrég egy szlovákiai sörversenyen az ottani és a cseh „indulókat” is megelõzte…).

Egy szó, mint száz: idén is érdemes lesz ellátogatni Miskolcra, ahol a szervezõk jóvoltából mindhárom napon összefuthatunk a mohácsi busók csapatával… A rendezvény egészérõl a www.kocsonyafesztival.hu oldalain.

 

 

                                                                                                                                                                       Online látogató most: 17

Ajánlott linkek:

Koncert program helyszín idopont
Poklade zenekar Mohács
Junior Art alapítvány - Mohács
Ingatlan Mohács
Weblapkészítés olcsón és gyorsan - ingyenes azonnali domain és webtárhely ügyintézésMohács Infó
Mohács-Európa
Fesztiválok Lapja
Farsangok LapjaIngatlan Magyarország - országos hálózat, mindösszesen csak 2% jutalék!


Farsang.wyw.huHungarian Language Online Hungarian Language Teacher Orosz - Lengyel Nyelvtanár
Mohácsi busó álarc, maszk

Térkép

 
 

 
Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 138718
Hónap: 1610
Nap: 54